Når det kommer til sko, støder man oftest på to ekstremer. Enten har man ét par nedslidte sko man går med absolut hver dag, eller man ejer så mange forskellige slags sko, at man snart ikke har tal på dem mere. Ligegyldigt om du ligger i den ene eller den anden ende af spektrummet, så ejer du højst sandsynligt et par sneakers.

Skoens forfader stammer helt tilbage til 1800-tallet, og var dengang en sko kun bestående af en gummi bund og en læderoverdel. Navnet ’sneakers’ blev givet til skoen som et øgenavn i 1917, da der blev masseproduceret en udgave der var så stille at gå i, at man kunne snige sig op på folk.

Skoen er igennem årene blevet brugt af både atleter, basketballspillere og andre sportsudøvere. I 1924 blev den endda brugt af mange til OL i Paris. I dag er sneakers ikke længere en træningssko, men mere en komfortabel hverdagssko. Ligegyldigt hvilken subkultur man trækker sin fashioninspiration fra, om det så er goth, hipster, eller noget helt tredje, så kan man næsten være sikker på at man kan finde en sneakers der passer til.

For eller ej – vi elsker vores sneakers

En af de fede ting ved sneakers er, at de findes i så mange forskellige varianter. Derfor får de skiftende årstider heller ikke lov til at stå i vejen for, om du kan gå rundt med dine sneakers eller ej.

Om sommeren er der intet værre end svedige fødder. Man kan føle sig guddommeligt lækker, men hvis man har svedige fødder, så trækker det altså bare ned på selvtilliden. Ved første øjekast tænker man måske at sådan en traditionel sneaker bare er et skofængsel der venter på at blive realiseret, men der kommer basketball sneakeren ’to your rescue’. Med den lave kant, kan dine ankler få lov til at trække vejret, og sneakers er ofte opbygget af lette materialer, der giver dine fødder plads til at ånde.

Om vinteren er mange dog bekymrede for at deres sneakers er for tynde, og nogle ville sikkert også argumenterer for at sneakeren er en sommersko. Ja, det er den da. Men den er også en forår, efterår og vintersko. Den kære sneaker har været omkring så længe, at der nu findes utallige udgaver af den. Blandt andet en sneaker der er foret med det lækreste for, der garanterer dig en stilsikker, men komfortabel og varm sko.

Skoverdenens svar på en kamelæon

Sneakers er ikke kun en sko der er fleksibel, når det kommer til vejret eller årstiderne. Du er også sikret at ligegyldigt din stil, så er der en sneaker for dig derude.

Hvis du går efter et mere mørkt, enkelt, gothy eller noget andet nede ad den boldgade, look, så er en sort sneaker løsningen på alle dine skoproblemer. Den kan både parres med noget simpelt, og være skoen der altid er nem bare lige at tage på, eller den kan være den enkle sko der grounder dit ellers mere ’out there’ look.

Til gengæld kan sneakers også findes i alle regnbuens farver. Både dem med høj kant, lav kant, gummi på spidsen eller ej. Du kan gå den mere enkle vej og vælge dig en diskret sneaker i mørkeblå, den røde klassiker eller måske endda en grøn. Eller du kan virkelig gøre dine sko til et statement, og i stedet gå efter en gul, orange, turkis, ja, nærmest hvilken som helst anden farve du kan komme i tanke om. Du kan endda sagtens finde stribede, ternede eller på anden måde mønstrede variant.

Der findes nu så mange former for sneakers, at der endda er mennesker der er begyndt at samle på dem. Der findes også indenfor sneaker-verdenen sjældne og luksuriøse modeller, og et af de dyreste par sneakers nogensinde solgt, blev solgt for 132.000$, svarende til over 850.000 kr. At sige disse sneaker-entusiaster er seriøse, ville være en underdrivelse. Verdens største samling af sneakers er samlet af tre søstre fra Florida, der gemmer på en samling der i marts 2018 lød på over 6000 par.

Ovenikøbet billige

Siden sneakers er en form for sko der er produceret over flere årtier, og af næsten alle skomærker der findes, kan de findes i flere forskellige former i næsten alle butikker. Det er altså en form for sko der er nem at finde, og det er også en form for sko der er nem at finde til mange forskellige priser. Ja, du kan bruge op til 6 cifrede pengebeløb på dine sneakers, men det er absolut ikke et krav. Du kan også sagtens finde dem billigt i din nærmeste discountsupermarkedskæde.